Sosyal güvenlik kurumunun, tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri için ödediği katkı paylarından işitme cihazlarına ödediği miktar şu şekildedir:
18 yaş üstü çalışan: 810 TL
18 yaş üstü emekli: 1012,50 TL
12-18 yaş arası velisi çalışan: 1215 TL
12-18 yaş arası velisi emekli: 1518,75 TL
4-12 yaş arası velisi çalışan: 1296 TL
4-12 yaş arası velisi emekli: 1620 TL
0-4 yaş arası velisi çalışan: 1458 TL
0-4 yaş arası velisi emekli: 1822,50 TL
Sgk güvencesinden yararlanma hakkımız var ise;
Sgk ile sözleşmeli resmi sağlık kurumlarından, en az bir KBB uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu almamız gerekir.
İşitme testi; odyometrist ve odyologlar tarafından yapılan, işitebilirlik düzeyinizi ölçen bir testtir.
İşitme testi ses geçirmez bir kabinde, kulağınıza takılan kulaklıkla iletilen sesler sayesinde yapılır, duyabildiğiniz her sinyal sesi sonrasında butona basmanız istenir. Saf ses odyometri testi yapılırken her iki kulağınızda da çeşitli frekanslarda duyabildiğiniz minimum eşik belirlenir. Saf ses odyometri testi yapıldıktan sonra konuşmayı algılama ve ayırt etme düzeylerinizin de değerlendirilmesi için tek heceli ve çok heceli kelimeler farklı ses seviyelerinde dinletilir ve tekrarlamanız istenir. Bu şekilde testiniz tamamlanmış olur.
İşitme, havada yayılan ses titreşimlerinin sırasıyla dış kulağa, orta kulağa, iç kulağa ve beyindeki işitme merkezine gitmesiyle anlamlandırılarak oluşur. Kıkırdak yapıdan oluşan kulak kepçesi sesin yönünü belirler ve havadaki ses titreşimlerini yakalayarak dış kulak yoluna iletir. Dış kulak yolu sesi kulak zarına iletir ve oluşan basınçla titreyen kulak zarından ses titreşimleri orta kulaktaki örs çekiç ve üzengi kemikçiklerine ulaşır. Kemikçiklerden gelen ses titreşimleri oval pencere denilen zara çarpar ve buradan kokleanın içindeki sıvıyı harekete geçirerek sinir uçlarına ulaştırır. Kokleada ki sinir uçları yani tüylü hücreler sesi beyindeki işitme merkezine ulaştırıp işlemlenmesini ve anlamlı hale gelmesini sağlar.
İşitme kaybı, biyolojik ve çevresel nedenlere bağlı olarak duyma yetisindeki azalma ya da tamamen yok olma durumudur.
Etrafınızda konuşulan sesleri duyuyorsanız ancak karmaşık geldiği için kelimeleri anlayamıyorsanız,
Konuşulan kelimeleri tekrar ettirme ihtiyacı hissediyorsanız,
İnsanları anlamak için ağız hareketlerine odaklanarak dudak okumaya başladıysanız,
Çalan kapı-telefon zillerini duyamıyorsanız,
Televizyon izlerken sesi sürekli arttırmaya başladıysanız
İnsanlar size sesinizin çok yüksek olduğunu söylüyorsa yani bağırarak konuşuyorsanız,
Kulağınızda çınlama ya da uğultu benzeri bir ses oluyorsa
İşitme kaybınız olabilir, mutlaka işitme testi yaptırınız.
İşitme kaybı biyolojik, çevresel ve psikolojik nedenlere bağlıdır.
Genetik faktörlere,
Doğumda ve doğumdan sonra gelişen hastalıklara,
Yaşınızın ilerlemesine,
Geçmiş yıllarda yaptığınız mesleğe,
İşitme sinirlerinin yıpranmasına ve özelliğini kaybetmesine,
Kulak yolumuzda oluşan hasarlara,
Kulak zarında veya kemikçiklerde oluşan hasarlara,
Orta kulak iltihaplarına,
Beyindeki işitme ve işlemleme merkezindeki sinirlerin hasarına ve bu bölgede gelişen tümörlere,
Yüksek sese,
Basınç değişikliğine,
İlaçların yan etkisine,
Kulak kirine(buşona)
Bağlı işitme kaybı gözlenebilir.
İşitme kaybı, biyolojik ve çevresel nedenlere bağlı olarak duyma yetisindeki azalma ya da tamamen yok olma durumudur.
Etrafınızda konuşulan sesleri duyuyorsanız ancak karmaşık geldiği için kelimeleri anlayamıyorsanız,
Konuşulan kelimeleri tekrar ettirme ihtiyacı hissediyorsanız,
İnsanları anlamak için ağız hareketlerine odaklanarak dudak okumaya başladıysanız,
Çalan kapı-telefon zillerini duyamıyorsanız,
Televizyon izlerken sesi sürekli arttırmaya başladıysanız
İnsanlar size sesinizin çok yüksek olduğunu söylüyorsa yani bağırarak konuşuyorsanız,
Kulağınızda çınlama ya da uğultu benzeri bir ses oluyorsa
İşitme kaybınız olabilir, mutlaka işitme testi yaptırınız.
18 yaşından küçük çocuklar için görünmeyen kulak içi cihaz, parçalarının ufak olması ve pil kapağı güvenliği açısından uygun değildir. Bu yaş grubu için ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış pediatrik işitme cihazlarını tercih ediniz.
Pediatrik cihazların pil kapağı güvenliği, FM sistemi uyumu, pil durumunu belirten ışıklı bir uyaranı bulunur. Çocuğunuza işitme cihazı alırken öğrenme sürecinde olduğunu göz önünde bulundurarak FM sistemi uyumlu pediatrik bir cihaz seçmeniz doğru olur. Bebeğinizin cihazının pil durumunu, sizin fark etmeniz açısından ışıklı uyaran gereklidir. Geniş bant aralıklarına sahip pediatrik cihazlar öğrenme döneminde olan 18 yaş altı çocuğunuzun tüm sesleri daha iyi duymasına olanak sağlar.
İşitme kaybı olan çocuğunuz cihaz kullanmaya başladıktan sonra seslerin değerlerini ve anlamlarını hissetmeye başlar ve kelimelerle anlamları arasındaki ilişkileri yavaş yavaş kurar. İşitme cihazları çocuğunuzun bir anda konuşmasının düzelmesi anlamına gelmiyor. Dil ve konuşma terapistlerinden destek alarak yaşıtlarının dil becerilerine daha hızlı ulaşmasına destek olabilirsiniz. Okul dönemindeki çocuklarınız için FM sistemi bağlantısıyla okul başarısını desteklenmesini sağlayabilirsiniz.
Elektronik aletler ve diğer tıbbi cihazlar gibi işitme cihazları da görünüş, servis-bakım, teknolojik özellik farklılıklarına göre fiyatlandırılıyor.
Her işitme kaybı farklı olduğu gibi her işitme kaybı için de, işitme cihazları farklıdır. Kanal ve bant sayılarıyla cihaz segmentleri değişiklik gösterir ancak bunun yanında işitme kaybının oluşturduğu günlük hayatınızı aksatan sorunların çözümlerini içeren cihaz özellikleri de eklenmektedir. Örneğin; çınlama için tinnitus terapi ya da notch terapi, telefonla konuşabilmek ve kablosuz ses aktarımı yapabilmek için bluetooth bağlantısı, ayarlarınızı kişiselleştirmeyi ve kontrol edebilmeyi sağlayacak uygulamalar, insanlarla temasta bulunmamadan nerede olursanız olun uzaktan ayar yapabilmeyi sağlayacak uygulamalar şeklinde arttırılabilecek çözüm odaklı özellikler cihazlarımızda yer almaktadır.
Piyasada sunulan çeşitli fiyatlarda işitme cihazı mevcut, daha düşük fiyatlı olan işitme cihazlarında bu akıllı özelliklerin büyük bir kısmının olmadığını söyleyebiliriz. İşitme cihazlarının fiyatları düştükçe teknolojik özelliklerinin sayısı ve performansları düşebilir.
İşitme cihazlarının iki yıl garantisi vardır ancak bazı marka ve modellerde garanti süresi üç yıla çıkmaktadır.
İşitme cihazları mikrofon, amplifikatör ve hoparlörden oluşur. Sesleri işitme kaybımıza göre ayarlayıp işlemleyerek duymamızı sağlayan sürekli üzerimizde taşıdığımız duyma bilgisayarlarıdır.
Kulak içi ve kulak arkası olarak iki çeşit işitme cihazı vardır, şekilleri, boyutları ve özelliklerine göre kendi içinde de modellere ayrılmaktadır.
İşitme kaybının olduğu dönemde iletişimin azalması sebebiyle çevremizden uzaklaşır ve yalnızlaşırız , unutkanlık başlar ve Alzheimer’e sebep olur. İşitme cihazı anlaşılmamamın verdiği sinirlilik durumunu ortadan kaldırır ve tekrar çevremize kavuşmamızı, sağlıklı iletişim kurmamızı sağlar.
İşitme kaybı, ilerlemeye devam eden bir hastalıktır. İşitme cihazı kullanılmaz ise sadece sesleri duyamaz bunun yanında duyduğumuzu da algılamamamıza neden olur. İşitme cihazının kullanılması ile beraber sesler net bir şekilde duyulmaya başlar ve algı daha sonradan uzun süreli kullanımla beraber yavaş bir şekilde iyileşir. Bunun yanında işitme cihazı kullanılmaya başladığında işitme kaybı işitme cihazı kullanılmamasına göre daha yavaş ilerler.
İşitme cihazı seçerken işitme kaybı türüne ve işitme kaybı miktarına dikkat edilmesi gerekir. Yanlış seçilen işitme cihazı işitme kaybınızın ilerlemesine ve sesleri net duyamamanıza sebep olur.
Ayrıca sosyal hayatımızda bulunduğumuz ortamlara ve kulak yapımıza göre seçtiğimiz cihazın uygun olması da gerekmektedir.
İşitme cihazı seçimi uzman eşliğinde kulak yapınız, işitme kaybınızın türü ve miktarına göre yapılmalıdır.
İşitme cihazı uzmanınız işitme kaybınıza göre sizi doğru yönlendirecektir. Lütfen bir işitme cihazı uzmanına başvurunuz.
Halk arasında yayılan işitme cihazı kullanımını geciktiren yanlış yönlendirmelerden biri işitme cihazının kulakta tembelliğe sebep olduğu algısıdır. Bu kesinlikle yanlıştır. Tam tersi işitme cihazı kullanımı işitme kaybınızın ilerlemesini ve algılamanızın yavaşlamasını engeller.
İşitme kaybı iç kulakta bulunan kokleadaki tüylü hücrelerin ve işitme sinirlerinin deformasyonuna bağlı olduğu için tedavi edilemez bir hastalıktır. Ancak işime cihazı kullanımı bu deformasyonun ilerlemesini buna bağlı olarak işitme kaybınızın ilerlemesini yavaşlatır.
İşitme cihazı hayatınız boyunca kullanmanız gereken yardımcı bir cihazdır.
Gün içerisinde aktif olduğunuz sürece işitme cihazının kullanımı, işitme performansını arttırmaktadır. Bu yüzden gün içerisinde aktif olduğunuz her an işitme cihazı kullanılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
İşitme ve algı iki ayrı kavramdır.
İşitme cihazı sesleri olması gerektiği gibi duymanızı sağlar ve işitmenizi düzenler.
Algı beynin işitme merkezindeki bir olgudur ve işitmeniz olması gerektiği gibi işitme cihazı tarafından düzenlendiği zaman uzun dönemde normale dönecektir.
Şayet işitme kaybı her iki kulakta da mevcut ise her iki kulakta da işitme cihazı kullanılması işitme performansınızı yukarı çıkaracaktır. İşitme kaybı tek kulak ile sınırlı ise tek cihaz kullanımı yeterli olacaktır.
Çift cihaz kullanımında sesin geldiği yönün tayini işitme cihazı kullanıcısı tarafından daha rahat yapılabilmektedir. İşitme uzmanınız size en uygun cihaz kombinasyonunu önerecektir.
Bu durum işitme kaybınızın türüne, işitme kaybınızın miktarına ve işitme cihazı kullanmadığınız sürenin uzunluğuna göre değişiklik göstermektedir. İşitme cihazının kullanılmayan dönemin uzunluğuna göre işitme cihazına alışma süresi uzayacaktır.
İşitme cihazları çevresel tüm sesleri yeteri kadar duymanızı sağlar iken duymak istediğiniz konuşma sesleri vb. gibi seslere odaklanmanızı sağlar.
İşitme cihazlarının özellikleri arasında gürültü baskılama, konuşmaya odaklanma, sesin geldiği yöne doğru odaklanma özellikleri mevcuttur. İşitme uzmanınız ihtiyacınıza göre bu özellikleri içeren cihazları size uygun olarak ayarlayacak ve bu ortamlarda konforunuzun üst düzeyde olmasını sağlayacaktır.
Röntgen, Tomografi, MR çekilirken işitme cihazınıza zarar vermemek için kullanamamanız gerekmektedir.
İşitme cihazı AVM, havaalanı vb. girişlerinde bulunan metal detektörlerden etkilenmez.
Uçak yolculuklarında Bluetooth özelliği olan bütün cihazlar yasak olduğu için Bluetooth özelliği olan işitme cihazınızı kapatmanız veya uçuş modu olan işitme cihazlarınızı uçuş moduna almanız gerekmektedir.
Bluetooth özelliği olmayan işitme cihazlarınızı uçak yolculuklarında kapatmanıza gerek yoktur.
İşitme cihazlarının birçoğu neme, toza ve hava şartlarına karşı dayanıklıdır. İşitme cihazı seçerken işitme cihazınızın neme, toza ve hava şartlarına karşı dayanıklı olup olmadığını işitme uzmanınıza danışabilirsiniz.
İşitme cihazlarının bir kısmı IP57 sertifikasına sahip olup işitme cihazının sadece dış kısmının neme, toza ve hava şartlarına karşı dayanıklı olmasını sağlar.
İşitme cihazlarının diğer bir kısmı ise IP68 sertifikasına sahip olup cihazın hem iç hem de dış yüzeyinde neme, toza, hava şartlarına ve suya karşı tam koruma sağlamaktadır.
İşitme cihazınızla telefonda rahat bir şekilde konuşabilmeniz için işitme cihazınızın Telecoil özelliği olması gerekmektedir.
TV, telefon seslerinin doğrudan işitme cihazına aktarılması için bu özelliğin işitme cihazınızda olması gerekmektedir.
İşitme cihazınız kulak arkası ise;
Kulak kalıbınızı işitme merkezinden temin edebileceğiniz ürünlerle temizleyebilirsiniz,
Kulak kalıbı hortumunuzu rengi değiştiğinde ve sertleşmeye başladığında değiştirmelisiniz,
İşitme cihazınız kanal içi ya da receiverli modellerden ise;
Fitrelerini tıkandıkça en geç üç ayda bir değiştirmelisiniz.
İşitme cihazlarınızın daha uzun ömürlü olması için ve işitme cihazlarınızdan sağlıklı verim alabilmek için altı ayda bir genel bakım için teknik servise gönderebilirsiniz.
İşitme cihazınızın modeline göre değişiklik gösteren bakım sürecini işitme cihazı uzmanınızdan detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
İşitme cihazlarının boyutlarına göre işitme cihazı pillerinin de boyutları değişmektedir. İşitme cihazı pillerinin kaç günde bittiği işitme kaybınıza göre yapılan ayarın yüksekliğine, bulunduğunuz ortam gürültüsüne ve işitme cihazınızı günde kaç saat kullandığınıza bağlı değişkenlik göstermektedir.
Ortalama süreler şu şekildedir;
10 no işitme cihazı pili 3-4 gün
312 no işitme cihazı pili 5-6 gün
13 no işitme cihazı pili 7-10 gün
675 no işitme cihazı pili 15-18 gün
Bunların haricinde şarj edilebilir işitme cihazları da bulunmaktadır.
Kulak çınlaması genellikle işitme kaybına bağlı gelişmektedir. Çınlama işitme kaybınıza bağlı ise işitme cihazı seçerken tinnitus maskeleme özelliği ya da notch terapi özelliği olmasına dikkat etmelisiniz. Bu özelliklere sahip işitme cihazları kullandığınız süre boyunca çınlamayı hissetmenizi engelleyecektir.
İşitme cihazı uzmanınızla işitme kaybınızın durumu belirlenip duymayan kulağa cros-bicros uygulama yapılarak uyumlu bir cihazla diğer kulaktan sesleri almanızı sağlar.
Koklear implant uygulanacak hastanın kaybına uygun bir işitme cihazını en az üç ay boyunca kullanması gerekir. Koklear implant uygulanmasına karar verilen hastaların, 3 ay işitme cihazı kullanımından sonra işitme cihazından yarar görmedikleri belgelenir ve koklear implant uygulanabilir.